Cykling
Marknader
Stränder
Stränder
Paddla kanot & bada i forsar

Languedoc-Roussilon (Occitanie)

Paraza ligger 15 minuter från den livliga staden Narbonne. På gränsen mellan regionen Aude och Herault. Till medelhavets vackra stränder tar det ca 30 min med bil. Vill du bada i insjö eller i en flod finns det också inom 15 min avstånd från huset.
Hela regionen längs med och runt Canal du Midi är oerhört populära bland cykelturister. I vår by finns Mellow velos som hyr ut cyklar av alla modeller om inte de 3 fina cyklarna i vårt hus räcker till.
Cykel kartor med olika dagsturer finns tillgängligt.

Att promenera längs kanalen och titta på alla båtar som sakta tar sig fram är underbart. Lagom promenadavstånd till grannbyn Ventenac-en-Minervois ca 1,5 km åt öster och Roubia ca 2 km åt väster längs kanalen. Båda byarna har flera restauranger och affär.

Marknader/ loppisar och vingårdar finns det gott om.

Naturen runt omkring den livliga vinorten Saint Chinian är dramatisk och väldigt vacker. I slutet av juli firar man varje år med en vinfestival som är väl värt ett besök. Söndag är annars marknadsdag i Saint Chinian och då lever orten upp kring marknadstorget och de många restaurangerna.

Det finns många stränder att välja på längs kusten. Leucate Plage och  Franqui är våra favoriter, de är inte så turistiga och med fin strand. Vill man ha lite mer strandliv och aktiviteter så finns Narbonne plage och St Pierre de la mer m fl.
Vid havet finner du också saltbäddar och ostron odlingar och bra skaldjursrestauranger, tex La Cambuse du Saunier.

Ett besök till Carcassonne och den häftiga Cité de Carcassonne är en trevlig heldagstur. Den gamla befästningsstaden sattes upp på Unescos världsarvslista 1997. Vill du ha mera historia så kan man besöka något av de många Cathar slotten runt om i det oändligt varierande landskapet. 

Önskar du hellre fritidsaktiviteter på land, så finns gott om vandringsleder, ridning, äventyrsparker, golfbanor mm.

Längs kanalen  finner man många slussar, mysiga byar och restauranger tex  Homps,
Le Somail och Capestang Här kan man även boka  en båttur 1-4 tim  

Många roliga aktiviteter anordas i byarna längs med Canal du Midi.
 

Bada i floden vid Ribaute, ett svalkande stopp på väg mot den mysiga byn La Grasse , 

Ballade des étangs à Peyriac-de-mer         

Besök gärna den medeltida byn Minerve som är utnämnd till en av de vackraste byarna i Frankrike (les-plus-beaux-villages-de-france).